به دلیل اهمیت مقاوم سازی با FRP، تقریبا تمامی مهندسین عمران حداقل یک بار نام مصالح FRP را شنیده اند. ما قصد داریم تا در این بخش از كانال تا حدی که ممکن باشد به معرفی مصالح FRP، کاربردFRP بپردازیم
FRP در لغت مخفف کلمه Fiber Reinforced Polymer به معنی پلیمرهای تقویت شده با فیبر است. FRP از دو جزء ماتریس رزین FRP و فیبرالیاف FRP تشکیل میشود و کاربردهای متفاوتی در صنایع مختلف و ساختمان دارد. ببیشترین کاربرد این مصالح در مقاوم سازی سازه ها، جهت ترمیم، تقویت و مقاوم سازی ساختمانهای بتنی بوده و در صنعت کامپوزیت جهت ساخت قطعات صنایع مختلف است. الیاف FRP با قرار گرفتن و نصب بر روی سطوح بتنی از قبیل دالها، تیرها، ستونها، دیوارهای بتنی و فونداسیون بتنی میتواند باعث افزایش مقاومت بتن شوند. همچنین این الیاف میتواند در ساختمانهایی با کاربری مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، تکیهگاه ماشین آلات و تاسیسات سنگین و همچنین سازههای آبی و دریایی مانند سد و کانال نیز کاربرد داشته باشند. علاوه بر این از الیاف FRP میتوان در مقاومسازی زیرساختهای مهندسی از قبیل پلهای جادهای و ریلی، مخازن آب و مواد شیمیایی، سیلوها و برجهای خنک کننده نیز استفاده نمود.
در حالی که ماتریس نقش باربری مکانیکی ندارد و تنها باید از الیاف در مقابل خوردگی، عوامل محیطی و آسیب دیدن محافظت نماید. همچنین انتقال بار در FRP به کمک ماتریس و از طریق انتقال نیروی برشی بین فیبرها صورت میپذیرد. از دیگر کاربردهای ماتریس، کنترل کمانش موضعی الیاف تحت فشار است. بیشتر حجم FRP را الیاف تشکیل میدهند. عواملی مختلفی در بهرهوری الیاف FRP تاثیر گذار هستند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
• نوع الیاف FRP
• درصد مقدار الیاف موجود در FRP
• نحوه قرارگیری الیاف FRP
• ضریب انتقال حرارت
این عوامل در مقاومت کششی، خمشی، برشی، خستگی و مقاومت در برابر الکتریسیته بسیار موثر هستند. همچنین این عوامل در میزان قیمت تمام شده محصول نیز بسیار پر اهمیت هستند و بر خرید و فروش آن در مسائل اقتصادی تاثیر گذار هستند
. این روش به لحاظ اقتصادی با روش های سنتی مقاوم سازی ساختمان قابل رقابت بوده و همچنین دارای قابلیت اجرای سریع و آسان می باشد. مقاوم سازی با الیاف پلیمری نسبت به روش های سنتی تداخل کمتری در کاربری ساختمان در حین اجرا ایجاد می کند. در مواردی که استفاده از ماشین آلات سنگین و یا توقف کاربری ساختمان در هنگام اجرا امکان پذیر نیست استفاده از الیاف پلیمری (FRP) تنها روش مقاوم سازی می باشد. از دیگر مزایای مصالح پلیمری یا به عبارتی پلیمرهای مسلح شده با الیاف (FRP) نسبت بالای مقاومت به وزن و سختی به وزن می باشد. مقاوم سازی با FRP در قسمت های متنوعی از سازه انجام می شود. که از جمله می توان به مقاوم سازی ستون ها با FRP، مقاوم سازی تیر با FRP، مقاوم سازی دال با FRP و مقاوم سازی دیوار با FRP اشاره کرد.
هم اکنون استفاده از این روش در مورد مقاوم سازی ساختمان ها، مقاوم سازی پلها، مقاوم سازی سازه های صنعتی، مقاوم سازی سازه های بنایی، مقاوم سازی سازه های بتنی، مقاوم سازی ساختمان های مسکونی، مقاوم سازی ساختمان های تجاری و ... متداول می باشد. همچنین از این روش در مقاوم سازی سیلوها، مقاوم سازی خطوط لوله، مقاوم سازی نیروگاهها، مقاوم سازی پایه پل ها، و موارد متنوع دیگر استفاده شده است.
روش سنتی استفاده از صفحات فولادی یا همان ژاکت فولادی در مقاوم سازی تیرها و عرشه پل دارای مشکلاتی از جمله افزایش وزن سازه، تغییر در سختی سازه ( افزایش نیرو بر روی عضو)، دشواری در دسترسی، و زمان بالای اجرا می باشد. استفاده از ژاکت بتنی نیز مشکلات مشابهی دارد علاوه بر این موارد در تمامی روش های سنتی مقاوم سازی ساختمان مشکل تخریب معماری و آسیب به زیبایی ساختمان نیز یکی از دغدغه ها می باشد. گاهی حتی استفاده از روش های مقاوم سازی ساختمان یعنی ژاکت های فلزی ژاکت های بتنی مشکلاتی از جمله حذف پارکینگ و یا محدودیت های دیگر را ایجاد می کند.
این شرکت مفتخر است شیوه های مقاوم سازی را با ارائه دفترچه محاسبات مقاوم سازی سازه با این روش مطابق آیین نامه های بین المللی ارائه می نماید.
1-مقاوم سازی سازه های بتنی
2-ایزلاسیون و آب بندی مخازن
3- تقویت سازه های پلاستیکی و پلی اتیلنی
مصالح FRP در شرکت بتن لاتکس با دانش، تجهیزات و نیروهای متخصصی که در اختیار دارد، انواع پروژه های مقاوم سازی را با بکار گیری مبانی حرفه ای مهندسی منطبق بر آخرین تحقیقات و ضوابط آیین نامه ای معتبر و جدید ترین روشها و مرغوب ترین الیاف با بهترین کیفیت را در اسرع وقت اجرا می نماید.
از جمله موارد مقاوم سازی با الیاف پلیمری توسط این شرکت بدین شرح می باشد:
• افزایش کرنش ستونهای بتنی با استفاده از دورپیچ های FRP
• تقویت خمشی تیرهای بتنی
• تقویت برشی یا افزایش شکل پذیری تیرها یا ستونهای بتنی
• تقویت خمشی و برشی دیوارهای برشی بتنی
• تقویت خمشی و برشی دالها
• تقویت اتصالات
• افزایش مقاومت در برابر عوامل محیطی مانند خستگی، خوردگی، رطوبت، تغییر دما و....
• افزایش مقاومت ، عمرمفید ، بهسازی و مقاوم سازی تاسیسات و تجهیزات (سازه های خاص )
• تقویت عرشه پل با استفاده از الیاف کربن
www.betonlatex.com
T.me/icibetonlatex